yum! yum! so yummy... tak tipu memang sedap... masak untuk berbuka puasa Alhamdulillah memang tidak menghampakan. semua suka, mak & ayah yang tak berapa gemar pasta pun boleh terpikat hehehe.... pasta ala Thai! ... selera asia. ada yang request suruh masak lagi hehehe... itu petanda baik..
JOM MASAK !
Tom Yam Seafood Angel Hair |
Bahan-bahan :-
250 gm angel hair (San Remo)
1 biji bawang besar ( dicincang halus )
150 gm udang ( dibuang kulit )
150 gm sotong ( dipotong bulat )
2 keping fish cake ( dipotong nipis )
100 gm kucai cina ( dipotong ) - x campur
1 kuntum bunga kantan ( dipotong nipis ) - x campur
cili merah & cili padi ( dipotong ) - boleh tambah jika suka pedas
parsley segar ( untuk hiasan )
3 sudu besar pes tom yam
1 sudu besar gula
1 sudu sos ikan - x campur
2 sudu besar air suam
garam secukup rasa
Cara-cara memasak :-
1) Panaskan air, kemudian masak pasta mengikut arahan pada bungkusannya. setelah masak toskan.
2) Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumiskan bawang dan cili sehingga wangi.
3) masukkan fish cake goreng sebentar, kemudian barulah masukkan udang dan sotong.
4) apabila udang dan sotong berubah warna, angkat dan ketepikan.
5) gunakan kuali yang sama, masukkan pes tom yam, gula, air suam dan garam. biarkan sebentar sehingga
mendidih, perlahankan api, masukkan pasta kemudian kacau rata.
6) masukkan makanan laut dan kacau rata.
7) hidangkan bersama dahan hiasan.
No comments:
Post a Comment