serimuka

kuih kegemaran my mum... kalau beli tak puas makan katanya ada jer yang dia komen hehehe. so kuih seri muka nie kalau nak makan memang akan di masak sendiri, tak susah pun nak masak sendiri bahan-bahan pun selalu ada kat dapur...

JOM MASAK !!!

Serimuka

Bahan-bahan :-
( lapisan bawah )

2 cawan beras pulut
1/2 cawan santan ( cair )
1/2 sudu teh garam

( lapisan atas )
2 cawan santan ( pekat )
1/2 cawan air pandan
1 sudu teh pewarna hijau ( jika suka )1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung kastard
1 biji telur
1 sudu teh garam
Cara- cara memasak :-
1) basuh beras pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
2) masukkan beras pulut, santan cair dan garam ke dalam loyang, kemudian kukus sehingga masak.
3) lapikkan plastik ke dalam loyang, tekan pulut yang sudah dimasak tadi supaya mampat dan cantik.
    ketepikan.
4) masukkan bahan-bahan untuk lapisan atas ke dalam mangkuk dan kacau rata. kemudian tapiskan.
5) masukkan ke dalam kuali tidak lekat dan panaskan sekadar suam-suam kuku.
6) tuangkan perlahan di atas pulut tadi, kukus selama 30 minit.
7) sejukkan dahulu, kemudian potong dan sedia dihidangkan.

lopes

kuih kegemaran seisi keluarga... kalau buat kuih nie cepat jer habis. bahan nak buat pun tak banyak, senang sangat nak masak nyer kukus jer plus buat air gula dh siap... tak percaya jom kita sama-sama cuba!

JOM MASAK !!!
Lopes

Bahan-bahan :-
2 cawan beras pulut
2 cawan santan ( cair )
1/2 cawan air pandan
1 sudu teh air kapur
1/2 biji kelapa parut muda
garam
1 cawan air
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 helai daun pandan ( disimpul )

Cara-cara memasak :-
1) basuh pulut dan rendamkan selama 1 sehingga 2 jam.
2) masukkan pulut, santan, air pandan, air kapur dan garam ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit.
3) masak sehingga mendidih dan tapiskan. kemudian ketepikan.
4) keluarkan pulut yang telah dimasak dan masukkan ke dalam mangkuk kecil, kemudian tekan supaya leper tetapi padat.
5) gaulkan dengan kelapa parut muda yang sudah digaulkan dengan sedikit garam.
6) masukkan air, gula merah, gula pasir dan daun pandan kedalam periuk, masak sehingga gula hancur dan mendidih.
7) hidangkan pulut dengan air gula merah.

beriani kambing

first time masak kambing.... masak untuk menu iftar. masak beriani kambing makan bersama nasi beriani la hehehe... memang mengujakan masa masak kambing nie coz nak tunggu daging lembut punya la lama... but nie la pengalaman masak kambing. ... yang pasti ramai plak peminat kambing, habis licin hehehe.. Alhamdulillah!

JOM MASAK !!!

Beriani Kambing

Bahan-bahan :-
1 kilo daging kambing
4 sudu makan rempah beriani
1 cawan santan pekat
 3 biji ubi kentang ( dipotong )2 biji tomato ( dipotong )3 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 labu bawang besar ( dipotong 4 )1 pokok daun ketumbar ( dipotong kasar )garam
5 biji bawang merah ( ditumbuk kasar )
3 ulas bawang putih ( ditumbuk kasar )2 inci halia ( ditumbuk kasar )
1 inci kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
3 sudu makan minyak masak
Cara-cara memasak :-
1) daging dipotong kecil dan dibasuh. kemudian tus dan perapkan dengan rempah beriani.
2) panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, kayu mans, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, dan daun kari sehingga wangi.
3) masukkan air dan daging, kacau rata sehingga pecah minyak.
4) masukkan daun ketumbar, kemudian masak sehingga daging lembut.
5) masukkan santan, garam dan kentang. masak sehingga lembut.
6) masukkan tomato, cili merah, cili hijau, bawang besar dan daun ketumbar. perasakan dengan garam.
7) apabila nampak layu, tutup api dan hidangkan. 



ayam percik

menu pilihan untuk hari pertama puasa di bulan ramadhan... Alhamdulillah dapat masak juadah berbuka untuk keluarga tercinta. ayam percik  pemanggang ajaib hehehe! so sedap...

JOM MASAK !!!

Ayam Percik

Bahan-bahan :-
1 ekor ayam ( dipotong 4 )
3 cawan santan pekat
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu teh gula
1 sudu teh halba
garam
15 tangkai cili kering ( dikisar )
5 biji bawang merah ( dikisar )
4 ulas bawang putih ( dikisar )
2 inci halia ( dikisar )
5 batang serai ( dikisar )

cara-cara memasak :-
1) masukkan ayam yang telah dibersihkan ke dalam kuali bersama bahan- bahan dikisar, santan pekat, halba, asam jawa dan gula. pastikan segala rempah sebati dengan ayam.
2) masak sehingga kuahnya tinggal sedikit ( sehingga sederhana masak ).
3) tutup api, kemudian letakkan ayam di atas pemanggang dan bakar di atas dapur sehingga nampak garing.
4) sesuai di hidangkan bersama kuah yang dimasak bersama ayam tadi.


sambal goreng ikan bilis & tempe

buat sambal goreng nie makan dengan nasi kukus dan ayam pandan... memang terbaik la padanan yang sesuai sangat. makan dengan nasi putih panas-panas pun layan jugak nie... makan masa bersahur memang meletopsss!

JOM MASAK !!!

Sambal Goreng Ikan BIlis & Tempe

Bahan-bahan :-
1 peket tempe
1 cawan ikan bilis
( digoreng garing )
1 sudu makan cuka
1/2 cawan minyak masak
1 sudu teh gula
garam
15 tangkai cilli kering ( dikisar )
1 labu bawang besar (dikisar )
2 ulas bawang putih (dikisar )

cara-cara memasak :-

1) tempe dipotong kecil dan digoreng garing.
2) tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing dan masukkan cuka.
3) masukkan garam dan gula
4) apabila pecah minyak, masukkan ikan bilis dan tempe.
5) gaul sebati dan angkat dari kuali.