beriani kambing

first time masak kambing.... masak untuk menu iftar. masak beriani kambing makan bersama nasi beriani la hehehe... memang mengujakan masa masak kambing nie coz nak tunggu daging lembut punya la lama... but nie la pengalaman masak kambing. ... yang pasti ramai plak peminat kambing, habis licin hehehe.. Alhamdulillah!

JOM MASAK !!!

Beriani Kambing

Bahan-bahan :-
1 kilo daging kambing
4 sudu makan rempah beriani
1 cawan santan pekat
 3 biji ubi kentang ( dipotong )2 biji tomato ( dipotong )3 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 labu bawang besar ( dipotong 4 )1 pokok daun ketumbar ( dipotong kasar )garam
5 biji bawang merah ( ditumbuk kasar )
3 ulas bawang putih ( ditumbuk kasar )2 inci halia ( ditumbuk kasar )
1 inci kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
3 sudu makan minyak masak
Cara-cara memasak :-
1) daging dipotong kecil dan dibasuh. kemudian tus dan perapkan dengan rempah beriani.
2) panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, kayu mans, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, dan daun kari sehingga wangi.
3) masukkan air dan daging, kacau rata sehingga pecah minyak.
4) masukkan daun ketumbar, kemudian masak sehingga daging lembut.
5) masukkan santan, garam dan kentang. masak sehingga lembut.
6) masukkan tomato, cili merah, cili hijau, bawang besar dan daun ketumbar. perasakan dengan garam.
7) apabila nampak layu, tutup api dan hidangkan. 



No comments:

Post a Comment