serimuka
kuih kegemaran my mum... kalau beli tak puas makan katanya ada jer yang dia komen hehehe. so kuih seri muka nie kalau nak makan memang akan di masak sendiri, tak susah pun nak masak sendiri bahan-bahan pun selalu ada kat dapur...
JOM MASAK !!!
1) basuh beras pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
2) masukkan beras pulut, santan cair dan garam ke dalam loyang, kemudian kukus sehingga masak.
3) lapikkan plastik ke dalam loyang, tekan pulut yang sudah dimasak tadi supaya mampat dan cantik.
ketepikan.
4) masukkan bahan-bahan untuk lapisan atas ke dalam mangkuk dan kacau rata. kemudian tapiskan.
5) masukkan ke dalam kuali tidak lekat dan panaskan sekadar suam-suam kuku.
6) tuangkan perlahan di atas pulut tadi, kukus selama 30 minit.
7) sejukkan dahulu, kemudian potong dan sedia dihidangkan.
lopes
kuih kegemaran seisi keluarga... kalau buat kuih nie cepat jer habis. bahan nak buat pun tak banyak, senang sangat nak masak nyer kukus jer plus buat air gula dh siap... tak percaya jom kita sama-sama cuba!
JOM MASAK !!!
beriani kambing
first time masak kambing.... masak untuk menu iftar. masak beriani kambing makan bersama nasi beriani la hehehe... memang mengujakan masa masak kambing nie coz nak tunggu daging lembut punya la lama... but nie la pengalaman masak kambing. ... yang pasti ramai plak peminat kambing, habis licin hehehe.. Alhamdulillah!
JOM MASAK !!!
ayam percik
menu pilihan untuk hari pertama puasa di bulan ramadhan... Alhamdulillah dapat masak juadah berbuka untuk keluarga tercinta. ayam percik pemanggang ajaib hehehe! so sedap...
JOM MASAK !!!
sambal goreng ikan bilis & tempe
buat sambal goreng nie makan dengan nasi kukus dan ayam pandan... memang terbaik la padanan yang sesuai sangat. makan dengan nasi putih panas-panas pun layan jugak nie... makan masa bersahur memang meletopsss!
JOM MASAK !!!