Stew Daging
menu kegemaran tatkala badan rasa panas nak demam... sedap makan panas-panas, segar jer rasa lepas makan badan mesti berpeluh-peluh. rasa pedas dan panas lada hitam memang terangkat... wah! tetiba rasa lapar pulak hehehe...
JOM MASAK !
Spaghetti Meatballs
Eggs & Veggie Stew ... Simple Breakfast
sesekali tukar menu sarapan pagi yang sihat dan menyegarkan... warna-warna ceria untuk permulaan hari yang indah... hehehe macam ayat iklan jer!!! ... nampak simple tapi memang sedap untuk gaya hidup yang lebih sihat permulaan hari yang padat, sarapan pagi amat penting,.. so mari kita jadi pecinta kepada sayur-sayuran segar...
JOM MASAK !
Telur Mayonise
gebus... lembut... so yummy! telur mayonise pilihan keluargaku. ubah citarasa daripada telur dadar biasa tambah gebu
Aglio Olio Shrimp with Cili Padi
masak tuk makan malam...menu simple jer, sesekali tukar selera la plak asyik makan nasi jer. lagi pun makan malam jer pun makan yang ringgan dan simple sudah. lagipun makan tak ramai masak tuk 3 orang jer. puas hati masak sendiri...bleh kasik pedas punya...
JOM MASAK !
Resepi Aglio Olio with Cili Padi |
Swedish Meatballs ala IKEA
akhirnya berjaya juga percubaan untuk masak swedish meatballs kat rumah... nie bukan instant yang ada kat IKEA tu yer...but nie homemade punya k. kebetulan rajin cari resepi...trus menuju dapur cari bahan-bahan, Alhamdulillah semua ada so bermula lah projek masak-masak....
JOM MASAK !
Resepi Swedish Meatballs Bahan-bahan (Meatballs) :- (nak guna meatballs segera suggestion brand Marina) |
250-300gm Daging Cincang
Sebiji bawang besar Holland (dicincang halus)
¾ cwn Bread crumb (adjust untuk kekentalannya)
1/3 cawan tepung gandum
2 biji telur (di pukul sedikit)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Sedikit lada sulah
¼ cawan susu segar
Sedikit minyak untuk mengguli
Garam secukup rasa
Cara memasak :-
1) Masukkan daging kisar, bawang besar,bread crumb, lada hitam dan sulah, tepung gandum, susu, telur dan
garam ke dalam mangkuk.
2) Uli semua bahan tersebut hingga rata serta kental, Kalau agak lembik, sila tambahkan lagi breadcrump itu.
kemudian boleh lah bulat-bulatkan meatball itu.
3) Letakkan sedikit minyak di atas tangan supaya bahan-bahan tadi tidak melekat.
4) Meatball yang siap diuli dikukus dalam periuk kukusan selama 10-15 minit.
5) untuk hidangan nie boleh guna teknik goreng tanpa minyak (menggunakan non-stick pan) atau bakar
(oven) sehingga meatballs bertukar warna keperangan.
Bahan-bahan (Gravy) :-
1 biji bawang besar holland (dipotong dadu, goreng hingga layu, ketepikan)
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
sebiji tomato besar (dipotong dadu)
1 1/2 cawan air sejuk, *
100ml susu segar/susu cair *
3 sudu sos tomato *
3 sudu sos tiram *
2 sudu kicap manis *
2 sudu lada hitam *
1 cube daging*
Cara memasak :-
1. Caikan butter dan masukkan tepung gandum, goreng hingga warnanya bertukar agak keperangan.
2. Kemudian, masukkan bawang yang telah digoreng tadi dan seterusnya tomato.
3. Masukkan semua bahan-bahan yang bertanda * , kacau sebati hingga mendidih.
4. Sejukkan seketika dan kisar sos ini supaya bahan-bahan seperti bawang dan tomato itu tadi hancur.
Sebiji bawang besar Holland (dicincang halus)
¾ cwn Bread crumb (adjust untuk kekentalannya)
1/3 cawan tepung gandum
2 biji telur (di pukul sedikit)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Sedikit lada sulah
¼ cawan susu segar
Sedikit minyak untuk mengguli
Garam secukup rasa
Cara memasak :-
1) Masukkan daging kisar, bawang besar,bread crumb, lada hitam dan sulah, tepung gandum, susu, telur dan
garam ke dalam mangkuk.
2) Uli semua bahan tersebut hingga rata serta kental, Kalau agak lembik, sila tambahkan lagi breadcrump itu.
kemudian boleh lah bulat-bulatkan meatball itu.
3) Letakkan sedikit minyak di atas tangan supaya bahan-bahan tadi tidak melekat.
4) Meatball yang siap diuli dikukus dalam periuk kukusan selama 10-15 minit.
5) untuk hidangan nie boleh guna teknik goreng tanpa minyak (menggunakan non-stick pan) atau bakar
(oven) sehingga meatballs bertukar warna keperangan.
Bahan-bahan (Gravy) :-
1 biji bawang besar holland (dipotong dadu, goreng hingga layu, ketepikan)
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
sebiji tomato besar (dipotong dadu)
1 1/2 cawan air sejuk, *
100ml susu segar/susu cair *
3 sudu sos tomato *
3 sudu sos tiram *
2 sudu kicap manis *
2 sudu lada hitam *
1 cube daging*
Cara memasak :-
1. Caikan butter dan masukkan tepung gandum, goreng hingga warnanya bertukar agak keperangan.
2. Kemudian, masukkan bawang yang telah digoreng tadi dan seterusnya tomato.
3. Masukkan semua bahan-bahan yang bertanda * , kacau sebati hingga mendidih.
4. Sejukkan seketika dan kisar sos ini supaya bahan-bahan seperti bawang dan tomato itu tadi hancur.
Kuih Lapis
menu makan petang... selalu beli rasa tak puas makan, so hari nie kita masak sendiri puas makan seisi keluarga. sedap makan panas-panas. lembut, lemak salah satu kuih tradisional yang menyelerakan... yumm! yumm!
JOM MASAK!
Jelatah Timun & Nenas
ada yang panggil jelatah... ada yang panggil kerabu... walau apa pun yang anda panggil rasa hidangan ringkas yang segar, ranggup, pedas, manis, masam... cukup menyelerakan. makan lepas disejukkan sebentar didalam peti sejuk cukup buat anda berselera... makan bertambah-tambah....hehehe
JOM MASAK !