Stew Daging

menu kegemaran tatkala badan rasa panas nak demam... sedap makan panas-panas, segar jer rasa lepas makan badan mesti berpeluh-peluh. rasa pedas dan panas lada hitam memang terangkat... wah! tetiba rasa lapar pulak hehehe...

JOM MASAK !

Stew Daging

Bahan-bahan :-
500 gram daging ( dihiris )
3 biji kentang ( dipotong dadu )
1 batang lobak merah ( dipotong dadu )
2 batang saderi ( dipotong pendek )
3 biji tomato ( dipotong dadu )
1 sudu makan serbuk rempah sup
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan tepung jagung & 1/2 cawan air ( dibancuh )
2 sudu makan minyak masak
air secukupnya
garam secukupnya
1/2 biji capsicum hijau
1 labu bawang besar/bawang Holland ( dihiris )
11/2 inci halia ( dihiris )
3 ulas bawang putih ( dihiris )


Cara-cara memasak :-

1) Panaskan minyak, kemudian tumiskan halia dan bawang putih sehingga layu.
2) Masukkan daging, kentang, serbuk rempah sup, lobak merah, daun saderi, lada hitam dan air. masak 
    sehingga semua lembut.
3) Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan mendidih pekat.
4) Masukkan bawang besar dan tomato.
5) Angkat dan hiaskan dengan capsicum hijau... sedia di nikmati.





No comments:

Post a Comment