Spaghetti Bolognese

menu makan malam yang simple plus sedap... kena sangat dengan selera tekak yang nak kan sesuatu selain daripada nasi dimalam hari. bahan-bahan semua selalu ada kat dapur also bahan pun senang cari. makan malam ala western plus malay cuisine...

JOM MASAK !
Resepi Spaghetti Bolognese

Bahan-bahan :-
500 gm spaghetti
(direbus hingga lembut)400 gm daging kisar halus
1 tin cendawan butang
(dihiris nipis)
1 batang lobak merah (dipotong dadu)
1 biji capsicum hijau (dipotong dadu)
2 biji tomato (dipotong dadu)
2 labu bawang besar (dipotong dadu)
4 biji tomato (dikisar)
4 sudu makan cili kisar
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 cawan sos tomato
1/2 cawan air
3 sudu makan minyak masak
1 sudu makan serbuk oregano kering
daun parsli (dicincang haus)
garam secukup rasa
Cara-cara memasak :-
1) Panaskan minyak, kemudian tumis bawang besar dan bawang putih. Goreng hingga naik bau wangi.
2) masukkan cili kisar dan kacau rata sehingga pecah minyak. kemudia masukkan daging kisar dan kacau lagi.
3) masukkan sos tomato, sayur-sayuran yang dipotong, cendawan butang, garam, air dan serbuk lada hitam.
4) kacau rata dan biarkan sehingga mendidih, tunggu sehingga pecah minyak. tutup api.
5) angkat dan tuangkan di atas spaghetti, taburkan serbuk oregano kering dan hirisan daun parsli.
6) sedia dihidangkan. selamat menjamu selera.

Bergedel Tauhu

menu tambahan untuk makan tengahari dihari minggu. makan tengahari bersama family dihujung minggu mewah skit. macam-macam lauk ada. tahap kerajinan memasak juga begitu membuak-buak, maklum lah memasak untuk insan tersayang...buka selalu dapat makan bersama...jom masak sesuatu tuk yang tersayang...

JOM MASAK !

Resepi Bergedel Tauhu

Bahan-bahan :-
4 keping tauhu lembut
6 biji kentang
(direbus & dihancurkan)
200 gram udang (dibuang kulit & dipotong kecil)
2 biji cili merah
2 pokok daun bawang (dicincang halus)
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan tepung jagung
garam secukup rasa
2 biji telur
minyak masak
Cara-cara memasak :-
1) didalam satu bekas, hancurkan tauhu lembut.
2) masukkan semua bahan kecuali telur dan minyak. gaul rata.
3) bentukkan adunan menjadi bulat dan leper.
4) panaskan minyak didalam kuali.
5) celupkan adunan ke dalam telur yg telah dipukul sedikit, kemudian gorengkan dengan api yang kecil sehingga masak.
5) angkat dan toskan. sesuai dihidangkan bersama sos cili.



Ayam Goreng Berempah

satu hidangan yang mudah dan cepat disediakan... bila makan nasi lemak atau nasi kukus mesti sedap makan dengan ayam goreng berempahkan... so untuk melengkapkan menu hidangan makan malam maka terhasil lah ....          

SELAMAT MENCUBA!

ayam goreng berempah

bahan-bahan :-
6 keping ayam
1 sudu makan rempah kari
1 sudu makan lada sulah
1 sudu makan serbuk cili
sedikit daun kari
garam
minyak
* 5 ulas bawang putih
* 1 inci halia
* 3 batang serai
( semua bahan bertanda * - dikisar )

cara-cara memasak :-
1) gaulkan ayam bersama semua bahan kecuali minyak
2) perapkan selama 1 jam
3) panaskan minyak dan goreng ayam sehingga kuning keemasan, angkat dan toskan minyak



Kerabu Daun Selom

menu makan tengahari.. sesuatu yg pedas dan segar. salah satu makan kegemaran ku hehehe... suka sgt2, walaupun dah byk lauk pauk tengahari tp masih nak jugak buat kerabu. enjoy jer nk plak dapat makan ngan kari ikan... yumm! yumm!

JOM MASAK !
resepi kerabu daun selom

bahan-bahan :-
1 ikat daun selom (dihiris halus)
1 labu bawang besar ( dihiris halus)
1/2 cawan kelapa parut
3 biji limau kasturi 
1 sudu makan minyak masak
secubit garam
cili merah, cili padi, belacan, udang kering ( dikisar)

cara-cara memasak :-
1) panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah dikisar tadi sehingga wangi.
2) masukkan kelapa dan jus limau kasturi, kemudian kacau rata dan tutup api.
3) masukkan daun selom dan bawang dan kacau rata.
4) perasakan dengan garam, dan sedia dihidangkan.



Kailan Belacan

tak lengkap setiap kali makan tanpa hidangan sayur, sumber vitamin dan serat juga perlu untuk keperluan tubuh badan kita... so setiap kali masak mesti ada sayur sebagai pelangkap setiap hidangan sama ada makan tengahari atau makan malam. kailan belacan idea terbaik...

JOM MASAK !

kuetiau kungfu

salah satu menu kegemaran suami... bila makan diluar asyik oder kuetiau kungfu, tp masih xpuas hati, masin la.. tawar la... kurang sayur la dan macam2 rungutan... so isteri yg prihatin telah merialisasi kan kehendak suaminya. Alhamudullilah en. suami suke... saya suka! saya suka!. boleh juga jadi panduan pada mereka yang nk cuba tukar2 menu di rumah. lebih selesa makan dirumah...

SELAMAT MENCUBA! 

Resepi kuetiau kungfu

Bahan-bahan :-
1 bungkus kuetiau
5 biji telur
100 gm udang basah
100 gm isi ayam
100 gm sotong
3 ulas bawang putih
1 batang lobak merah
1/2 biji kobis
100 gm bunga kubis
100 gm brokoli
2 sudu minyak masak
2 sudu tepung jagung
2 cawan air
1 kiub pati ayam
2 sudu sos tiram
1 sudu makan lada hitam
garam
cara-cara memasak :-
1) gaulkan kuetiau bersama telur hingga rata. 
2) panaskan minyak kemudian goreng kuetiau yang telah digaulkan td dalam kuantiti yang sedikit sehingga 
    garing. kemudian ketepikan.
3) tumiskan bawang putih yang dicincang sehingga sedikit garing kemudian masukkan isi ayam, sotong 
    dan udang yg telah dibuang kulitnya.
4) masukkan 1 cawan air bersama kiub pati ayam, lada hitam, sos tiram dan lobak merah.
5) bancuh tepung jagung bersama 1 cawan air kemudian masukkan kedalam kuali. kacau supaya tepung   
    tidak bergentel.
6) masukkan kubis, brokoli dan bunga kubis. biarkan seketika sehingga sayur masak. kacau dan tutp api.
7) tuangkan kuah keatas kuetiau yang telah digoreng tadi dan hidangkan. sedap dimakan ketika panas!



Garden Salad

hari-hari masak nasi, makan nasi, masak nasi, makan nasi... (hemmm tukang masak yang malas nk memasak sebenarnye hahaha.) Ops!!! hehehe tukar menu makan malam yang sihat & segar apa salah nya kan. sudah tentu segar dan menyelerakan! mudah nak siapkan... dan mudah juga didapati di pasaraya2 berdekatan dengan anda...

SELAMAT MENJAMU SELERA
Garden Salad