Spaghetti Bolognese

menu makan malam yang simple plus sedap... kena sangat dengan selera tekak yang nak kan sesuatu selain daripada nasi dimalam hari. bahan-bahan semua selalu ada kat dapur also bahan pun senang cari. makan malam ala western plus malay cuisine...

JOM MASAK !
Resepi Spaghetti Bolognese

Bahan-bahan :-
500 gm spaghetti
(direbus hingga lembut)400 gm daging kisar halus
1 tin cendawan butang
(dihiris nipis)
1 batang lobak merah (dipotong dadu)
1 biji capsicum hijau (dipotong dadu)
2 biji tomato (dipotong dadu)
2 labu bawang besar (dipotong dadu)
4 biji tomato (dikisar)
4 sudu makan cili kisar
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 cawan sos tomato
1/2 cawan air
3 sudu makan minyak masak
1 sudu makan serbuk oregano kering
daun parsli (dicincang haus)
garam secukup rasa
Cara-cara memasak :-
1) Panaskan minyak, kemudian tumis bawang besar dan bawang putih. Goreng hingga naik bau wangi.
2) masukkan cili kisar dan kacau rata sehingga pecah minyak. kemudia masukkan daging kisar dan kacau lagi.
3) masukkan sos tomato, sayur-sayuran yang dipotong, cendawan butang, garam, air dan serbuk lada hitam.
4) kacau rata dan biarkan sehingga mendidih, tunggu sehingga pecah minyak. tutup api.
5) angkat dan tuangkan di atas spaghetti, taburkan serbuk oregano kering dan hirisan daun parsli.
6) sedia dihidangkan. selamat menjamu selera.

No comments:

Post a Comment