Bergedel Tauhu

menu tambahan untuk makan tengahari dihari minggu. makan tengahari bersama family dihujung minggu mewah skit. macam-macam lauk ada. tahap kerajinan memasak juga begitu membuak-buak, maklum lah memasak untuk insan tersayang...buka selalu dapat makan bersama...jom masak sesuatu tuk yang tersayang...

JOM MASAK !

Resepi Bergedel Tauhu

Bahan-bahan :-
4 keping tauhu lembut
6 biji kentang
(direbus & dihancurkan)
200 gram udang (dibuang kulit & dipotong kecil)
2 biji cili merah
2 pokok daun bawang (dicincang halus)
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan tepung jagung
garam secukup rasa
2 biji telur
minyak masak
Cara-cara memasak :-
1) didalam satu bekas, hancurkan tauhu lembut.
2) masukkan semua bahan kecuali telur dan minyak. gaul rata.
3) bentukkan adunan menjadi bulat dan leper.
4) panaskan minyak didalam kuali.
5) celupkan adunan ke dalam telur yg telah dipukul sedikit, kemudian gorengkan dengan api yang kecil sehingga masak.
5) angkat dan toskan. sesuai dihidangkan bersama sos cili.



No comments:

Post a Comment