Masak Lemak Cili Padi Udang

One of my favorite dish... yummy!. Sejak berumahtangga nie macam-macam menu saya masakkan untuk en suami, bukan senang nak kenalkan satu-satu menu masakan baru untuk en suami selain ayam. bukan aper nk ubah sikit selera en suami, nak bagi en suami rasa masakan selain ayam pun sedap juga. Sekarang nie en suami pun ikut serta menggemari nya. Menu ringkas tapi kaya dengan protien & sayur-sayuran pelengkap masakan...

SELAMAT MENCUBA

Masak Lemak Cili Api Udang

Bahan-Bahan :

10  Batang kacang panjang (dipotong)

20 Ekor udang (dibuang kulit)
2 Batang serai (diketuk)
2 Cawan santan (1/2 biji kelapa)
10 Biji cili padi (ditumbuk)
3 Biji bawang merah (ditumbuk)
2 Inci kunyit hidup (ditumbuk)
Garam secukup rasa


Cara-cara Memasak :

1) Masukkan cili padi, bawang dan kunyit yg telah dikisar ke dalam periuk beserta serai yg 
    telah diketuk.
2) Masukkan udang, kacang dan sedikit air ( jika bahan kisar terlalu pekat)
3) Masakkan sehingga mendidih
4) Masukkan santan, kacau rata
5) Bila mendidih skali lagi tutup api dan bolehlah dihidangkan.
6) Selamat mencuba



No comments:

Post a Comment