Ayam Black Pepper

Menu makan malam... atas permintaan en suami yang nak saya masak ayam sebagai protein utama tapi saya ubah menu dari ayam masak merah kepada Ayam Black Paper... katanya janji ayam, masak aper pun takpe . So inilah hasil air tangan saya buat suami tercinta. Seronok tengok en suami makan bertambah-tambah.

SELAMAT MENCUBA

Ayam Black Paper

Bahan-Bahan : 
500 gram Ayam
1 sudu makan kicap ( kicap pekat / kicap masin )
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan tepung jagung ( dibancuh dengan 1/2 cawan air )
2 sudu makan lada hitam ( ditumbuk )
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa ( sekiranya perlu )
5 biji bawang merah ( dihiris )
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris )
1 labu bawang besar (dihiris )
2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
1 biji tomato ( potong 4 )
2 biji cili merah
Cara- cara memasak : 
1) Buangkan kulit ayam, kemudian potong dalam size kecil.
2) Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan bawang besar 
    sehingga naik bau wangi dan layu.
3) Masukkan ayam dan gorengkan sehingga masak ( daging menjadi lembut ).
4) Masukkan bancuhan tepung jagung, kicap, sos tiram, lada hitam dan garam.
5) Masakkan sehingga pekat dan masukkan daun sup,daun bawang, tomato dan cili merah. 
    Gaul bersama seketika, kemudian tutp api.
6) Angkat dan hidangkan dengan nasi ataupun roti.
7) Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment