Kuih Ketayap

kejadian berlaku semasa makan petang... tekak nie terasa nak makan sesuatu yang manis dan lembut maka terhasil lah kuih ketayap... puas makan bila buat sendiri dirumah, bukan lame sgt pun nk membuat nyer. lagipun skang nie susah bebenor nak cari kuih-kuih tradisional petang2 begini... balik2 karipap, pagi karipap petang karipap... 

SELAMAT MENCUBA !

Resepi Kuih Ketayap

Bahan-bahan :-

(bahan untuk kulit)
2 cawan tepung gandum
2 cawan air (yg telah dicampurkan bersama jus pandan)
1/2 cawan santan atau susu segar
3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh pewarna hijau
1 sudu teh garam

(bahan untuk inti)
1 cawan kelapa parut muda
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air

cara-cara memasak :-
1) (cara membuat inti....) :- masukkan semua bahan kedalan periuk. kemudian masak di atas api sederhana
     dan kacau sebati sehingga masak. bolehlah angkat dan sejukkan.

2) (cara membuat kulit....) :- masukkan semua bahan kedalam mangkuk, kacau sebati dan tapiskan.
3)  panaskan kuali, sapu sedikit minyak kemuadin tuangkan 1 senduk adunan tepung td dan goyangkan kuali 
     supaya aduanan rata dn nipis.
4)  apabila masak, angkat dan letakkan ke dalam pinggan. masukkan inti ditengah-tengahnya.
5)  lipatkan bahagian kiri dan kanan, kemudian gulung dengan kemas.
6) lakukan hingga selesai dan hidangkan. Selamat mencuba!



No comments:

Post a Comment