Crispy Chicken with Lemon Sauce
selalu buat ayam ranggup biasa saje tanpa sos, tapi kali ni rasa nak makan ngan sos....hemmm so sedap ayam ranggup bersos lemon nie. percubaan pertama yang so successful yohoooo! dengan penuh semangat memasak terus buat coselow untuk dimakan bersama-sama ayam yumm! yumm!. so terhasillah hidangan lengkap tuk hari ini....
JOM MASAK !
Crispy Chicken with Lemon Sauce |
Bahan-bahan :-
(Crispy Chicken)
500gm isi ayam (dipotong)
2 sudu teh kicap manis
secubit garam
1 biji telur
20 gm tepung jagung
1/2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh lada sulah
minyak masak
cara-cara memasak :-
1) gaulkan ayam bersama kicap manis dan garam. biarkan selama 15 minit.
2) satukan telur dan tepung jagung, kemudian pukul untuk sebatikan telur dengan tepung.
3) masukkan serbuk penaik dan lada sulah, pukul lagi.
4) kemudian masukkan ayam yang telah diperap tadi kedalam bancuhan tepung jagung. gaul rata.
5) goreng ayam sehingga kuning keemasan. angkat dan toskan.
(Lemon Sauce)
20gm gula castor
250ml air
1 kiub pati ayam
11/2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar jus lemon
2 hirisan lemon
2 sudu besar minyak masak
sedikit pewarna kuning
garam secukup rasa
cara-cara memasak :-
1) satukan gula pasir, jus lemon, tepung jagung, dan garam.
2) masukkan air, kiub pati ayam, kemudian kacau sebati.
3) tambah serbuh lada sulah, pewarna kuning dan hirisan lemon
4) panaskan minyak dalam periuk, kemudian tuangkan campuran tadi.
5) kacau atas api perlahan sehingga sos menjadi jernih, kacau sehingga sos masak sempurna.